•• Vyberte si zdravšie tuky ••
Rozlišujeme dva základné druhy mastných kyselín – nasýtené a nenasýtené.
Konzumácia stravy bohatej na nasýtené mastné kyseliny má za následok zvyšovanie hladiny krvného cholesterolu a tým sa zvyšuje aj riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Pre zdravie vášho srdca je preto dôležité, aby ste jedli čo najmenej nasýtených mastných kyselín.
Všetky tuky predstavujú kombináciu nasýtených aj nenasýtených mastných kyselín. Živočíšne tuky ako maslo a masť obsahujú vysoký podiel nasýtených mastných kyselín. Pomerne vysoký obsah nasýtených mastných kyselín majú aj stužené rastlinné tuky, syry, plnotučné mlieko a potraviny, ktoré obsahujú tieto zložky (napr. čokoláda, sušienky, keksy, koláče a torty). Aj tuk v červenom mäse, či podkožný tuk v hydine má vysoký obsah nasýtených mastných kyselín. Rastlinné oleje (repkový, olivový, slnečnicový, sójový a sezamový olej) a stužené tuky vyrobené z týchto olejov sú zdravšou alternatívou nasýtených tukov. Majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Mastné ryby (napr. makrela, sardinky a losos) obsahujú n-3 mastné kyseliny, ktoré sú tiež osožné pre zdravie nášho srdca.
Vždy keď je to možné, snažte sa nahradiť príjem nasýtených tukov potravinami obsahujúcimi nenasýtené mastné kyseliny.
Zdroj:
British Nutrition Foundation, 2013, <http://www.nutrition.org.uk/>
Preklad: Ing. Eva Kováčiková, Ing. Anna Giertlová, RNDr. Lenka Bartošová, PhD.
Tento článok je preložený z webovej stránky British Nutrition Foundation:
http://www.nutrition.org.uk/ realizáciou projektu 7. RP EuroFIR Nexus (The EuroFIR
Food Platform: Further integration, refinement and exploitation for its long-term selfsustainability) v rámci aktivít pracovnej skupiny WP5: Dissemination and communication.